Balikó Sándort is kitüntették a szójatermesztésért

2018. december 03. hétfő 14:15

Balikó Sándort is kitüntették a szójatermesztésért

A jövőben is a genetikailag nem módosított szója termesztését kell ösztönözni Magyarországon, emellett stratégiai cél a megtermelt mennyiség belföldi megőrzése és feldolgozása is - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Budapesten tartott Szója fórumon. 

 

A miniszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület által szervezett rendezvényen ismertette, hogy idén Magyarországon mintegy 60 ezer hektáron 174 ezer tonna szója termett, ami hektáronként 2,9 tonnás termésátlagot jelent. Ez jó eredménynek tekinthető, ugyanakkor a célkitűzések között szerepel, hogy mind a termőterület, mind a mennyiség növekedjen. Ennek elősegítése érdekében nemcsak állami támogatások állnak rendelkezésre, hanem jelentős tudományos munka is folyik.

A fórumon a NAK, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) stratégiai együttműködési megállapodást írt alá többek között a legfrissebb kutatási eredmények, innovációs tartalmak széles körben elérhetővé tétele, megosztása érdekében.

Az eseményen mások mellett a Bóly Zrt. nyugalmazott ágazatvezetőjét, Balikó Sándor agrármérnök-növénynemesítőt Seiwerth Gábor-díjjal tüntették ki a magyar szója és fehérjenövény termesztés érdekében kifejtett csaknem öt évtizedes munkájáért (amely magában foglalja a nemesítést, termesztést, a tanítást és a népszerűsítést) és az egyesületi célok megvalósulása érdekében folytatott szakmai tevékenységéért.

A fiatalon, tragikus balesetben 2016-ban elhunyt Seiwerth Gáborról, a Lajtamag Kft. egykori tulajdonosáról elnevezett elismerést Nagy István agrárminiszter és Seiwerth Anna, Seiwerth Gábor lánya, a Lajtamag Kft. ügyvezetője adta át. 

EQM