Vesszen az ÁVO! - Mohács lakossága is szembeszállt a zsarnoksággal '56-ban

2024. október 23. szerda 08:15

Vesszen az ÁVO! - Mohács lakossága is szembeszállt a zsarnoksággal '56-ban

A zsarnokságot megtestesítő szovjet hatalom, illetve annak hazai kiszolgálói ellen indult forradalom hazánkban 1956 október 23-án. A fővárosban kezdődött eseményekhez a vidék, így Mohács is csatlakozott.

 

 

Korabeli dokumentumok szerint Mohács lakossága is izgatottan követte a pesti eseményeket és október 24-én csatlakozott a vidék forradalmához. A Széchenyi téren százak gyűltek össze és a rendőrségre mentek, hogy kikényszerítsék a bebörtönzött diákok szabadon engedését.

A rendőröktől azt követelték, hogy vegyék le sapkájukról a vörös csillagot. A hatalom emberei ennek eleget is tettek - senkinek nem esett bántódása egyik oldalon sem. A zúgó tömegben egyre többen skandálták: „Ruszkik haza! Rákosit a Dunába! Vesszen az ÁVO!"

Pécsről egy fegyveres különítmény érkezett Mohácsra. A feljegyzések szerint csak a tűzparancsra vártak. A téren állók néma csendben megfogták egymás kezét, valaki elkezdte énekelni a Himnuszt, melyet hamarosan már a környező falak visszhangoztak.

A célra tartott puskák egyenként tűntek el az ablakokból - két nap alatt vérontás nélkül győzött Mohácson a forradalom.

 

Aztán november 16-án a szovjet csapatok városunkba is bevonultak. Tizenhat embert állítottak elő és vittek Pécsre az ÁVH földalatti börtönébe. Őket akkor a bányászok tiltakozó megmozdulásának hatására engedték szabadon.


Képünkön: (archív felvétel) a Schneider Lajos Művészeti Iskola növendékei egy korábbi ünnepi műsor közbe.

EQM