Elismerések az ünnepen: díjazták a város érdekében tevékenykedőket

2017. augusztus 25. péntek 09:28

Elismerések az ünnepen: díjazták a város érdekében tevékenykedőket

A Szent István napján tartott ünnepi képviselő-testületi ülésen a díszpolgári cím mellett további elismeréseket is átadtak. Íme, a díjazottak: 

 

Amint arról beszámoltunk, az augusztus 20-án tartott ünnepi testületi ülésen
dr. Faludi Ilona vehette át a díszpolgári címet . Az ünnepségen átadták további városi elismeréseket is átadtak.

Az alábbiakban a díjazottak méltatását közöljük.

A „Pro Urbe Mohács" Díjat - Mohács város érdekében kifejtett érdemes és eredményes munkássága elismeréséül - Mórócz Sándor vehette át.

Mórócz Sándor helytörténeti kutató neve kimagasló kutató- és gyűjtőmunkája ellenére csak szűk szakmai körökben ismert. A Baranya Megyei Malomipari Vállalat nyugdíjas molnárját az ifjabbak a város kiváló cipészeként ismerik, nem is sejtve „Sanyi bácsi" kalandos életútját és szerteágazó tevékenységét. Kutatásai kezdetben a Mohács környéki kée peslapokra, fényképekre korlátozódtak, majd egyre több olyan dokumentum, tárgy és információ került a birtokába, amelyet begyűjtött, konzervált és rendszerezett.

Lelkes lokálpatriótaként gyűjtötte előbb a város, majd később Baranya megye szinte egészéből származó, másnak értéktelen papírnak tűnő dokumentumokat.
Családjának jelentős erőforrásait fordította, s fordítja ma is „ereklyék" beszerzésére, restauráltatására. Gyűjteményének darabjait alaposan ismeri, folyamatosan jó karban tartja és rendszerezi. Annak ellenére, hogy a térség egyik legjelentősebb helytörténeti tudásanyaga az övé, maga sosem publikált. Legjelentősebb érdemének nem azt tartjuk, hogy immár négy évtizede minden idejét kutatással, és „örökségmentéssel" tölti, hanem azt, hogy információit, anyagait mindenkor kész az érdeklődők rendelkezésére bocsátani.

Megszámlálhatatlan szakdolgozat, újságcikk és tudományos értekezés és mintegy tíz könyv köszönheti megszületését annak, hogy Mórócz Sándor felkutatta, megőrizte, és rendelkezésre bocsátotta forrásaikat. Olyan kiváló munkák köszönhetik neki megszületésüket, mint Tanulmányok Mohács történetéről, A mohácsi zsidóság története, Patak- és hajómalmok mohácsnál, Dunaszekcső, Bóly és sok más település helytörténeti írásai.

Aktivitása a 70. életévén túl ugyanolyan töretlen, mint évtizedekkel ezelőtt. Négy évtizedes pályafutása során kifejtett tevékenységét 2011-ben a Város- és Faluvédők Szövetsége Podmaniczky díjjal ismerte el.

Kovács Vendelné (posztumusz) részére Mohács város érdekében kifejtett érdemes és eredményes munkássága elismeréséül - a posztumusz „Mohács Város Tisztelete Jeléül Díja" kitüntetést adományozta a testület.

1974-től 2017. január 6-án bekövetkezett haláláig dolgozott ápolónőként a Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthonában. Az intézményben töltött több, mint negyven munkaéve alatt a súlyos, halmozottan fogyatékos személyeket ellátó egységekben dolgozott beosztott, majd osztályvezető nővérként, illetve lakóotthon vezetőként. Mindig képes volt a szakmai megújulásra és a hagyományos gondozói feladatellátástól eljutni a partnerségre épülő, individuális segítői tevékenységig.

Elsődleges céljának - és ennek mindent alárendelve - a rábízottak jól-létének biztosítását tekintette. Nagy szakmai tapasztalattal, végtelen szorgalommal, türelemmel, mások problémái iránti rendkívüli nyitottsággal, őszinte érdeklődéssel, kellő empátiával és segítő szándékkal végezte napi munkáját. Szabadidejéből is rengeteget áldozott a lakók mindennapjainak szebbé tételére, életminőségének javítására.

Nyelvtudásának és fáradhatatlanságának köszönhetően sokat tett az otthon németországi partnerkapcsolatának ápolásáért, így segítve a munkatársak új szakmai ismeretekhez jutását, a jó gyakorlatok megismerését, illetve - az adományok révén - az intézmény tárgyi feltételeinek folyamatos javulását. Mindig háttérben maradva valamennyi kollégája számára példát mutatott emberségből, önzetlenségből a mások iránti tiszteletből, szeretetből, hivatástudatból, becsületes, tisztességes munkavégzésből, a munkahelye iránti végtelen elkötelezettségből.

 


Kövesdi Katalin - Mohács város érdekében kifejtett érdemes és eredményes munkássága elismeréséül - a „Mohács Város Tisztelete Jeléül Díja" kitüntetést adományozták.


Kövesdi Katalin, ismertebb nevén „Kertész Kati", Debrecenben született, ott végezte tanulmányait. Mohácson már 39 éve él. Diplomáját a Debreceni Agrártudományi Egyetemen kapta meg . Kövesdi Katalin Mohácsra költözését követően 10 évig a Bólyi Mezőgazdasági Kombinátban dolgozott. 1988-ban került az Önkormányzathoz kertésznek, azóta is itt dolgozik.

Munkája nagyon sokrétű, parkfenntartók, közfoglalkoztatottak munkájának irányítását végzi, a szúnyoggyérítés tervezése, a város virágosításának megtervezése, lebonyolítása, fakivágás, metszés.

A város széppé tétele során kifejtett munkáját az ide érkezők elismerése mellett számos szakmai szervezetben való részvétel és díj bizonyítja. 15 éve tagja a Virágos Magyarország bíráló bizottságának, valamint a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetségnek. Az elmúlt évtizedben Mohács Város több rangos elismerésben részesült a kertkultúra ápolása terén kifejtett tevékenységéért.

2001. Virágos Magyarországért Kitüntetés, 2004. Tiszta Virágos Baranyáért versenydíj, 2005. Tiszta Virágos Baranyáért pénzjutalom, 2009. Virágos Magyarországért Verseny Arany rózsa díj, 2010. Város és Faluvédők Szövetsége Szakmai díj, 2014. Virágos Magyarországért Arany rózsa díj.

Németh Pál és Németh Pálné - Mohács város érdekében kifejtett érdemes és eredményes munkássága elismeréséül - a „Mohács Város Tisztelete Jeléül Díja" kitüntetést adományozták a képviselők.

Némethné Tóth Ildikó 1983-tól 2006-ig, Németh Pál 1983-tól 2017-ig evangélikus lelkészként szolgál Mohács városában. Együtt gondozzák a város és környéke evangélikus gyülekezeteit. Szolgálati területük Dunaszekcsőtől Sellyéig, egész Dél- Baranya szórvány evangélikusságára kiterjed.

Mohácsra költözésük után, rövid idő alatt a hívek elfogadták és szívükbe zárták a fiatal lelkészházaspárt.

Jó kapcsolatot alakítottak ki a város más felekezeti vezetőivel és híveivel, ápolva és tovább fejlesztve a korábbi ökumenikus kapcsolatokat.

A város vezetőinek, intézményvezetőinek felkérésére részt vesznek a különböző városi rendezvényeken, eseményeken, áldást kérve Mohács épített környezetére és lakóinak életére.

Istentiszteleteken folyamatosan megemlékeznek nemzetünk ünnepeiről, jeles személyeink évfordulóiról, ezzel is erősítve a gyülekezet híveinek nemzettudatát. Prédikációikban rendszeresen hallhatjuk a magyar írók és költők gondolatait.
Némethné Tóth Ildikó lelkészi hivatása mellett kántorként is szolgál. Ő kezdeményezte és szervezte, hogy templomunkba - hosszú évek hiánya után - orgona épüljön. Hangversenyeket szervez a város zenei életének fellendítése céljából. Ő maga is gyakran szolgálja gyülekezetét zeneművek előadásával.

Ebben az évben a Reformáció 500. évfordulójának méltó megünneplése céljából rendezvénysorozatot, ünnepi alkalmakat szerveznek.
Lelki vezetőként életükben és szolgálatukban példamutató emberi helytállással éltek, kivívva a város lakóinak tiszteletét.

Mohács Város Közszolgálati Díját Bagó Béla osztályvezető kapta.

Bagó Béla építészmérnöki diplomáját 1998-ban szerezte a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán. Még ebben az évben munkába állt első munkahelyén a mohácsi D&D Építőipari Tervező és Gazdasági Tanácsadó Betéti Társaságnál, ahol építészeti tervezéssel foglalkozott.

2003-ban került a Polgármesteri Hivatal kötelékébe és jelenleg a főépítészi feladatokért és a Városfejlesztési Osztály vezetéséért felel. Hivatalba kerülésével a szakmai ismereteit tovább bővítve építési műszaki ellenőri, épületenergetikai szakértői majd 2009-ben építész-tervező szakmérnöki diplomát szerzett. Munkája során nagy szakértelemmel irányítja a Városfejlesztési Osztály hatáskörébe tartozó feladatokat, irányítja és ellenőrzi a területfejlesztési és területrendezési feladatokat. Szakmai véleményével, állásfoglalásaival segíti a terület, illetve település egységes táji és építészeti arculatának alakítását. Hatékonyan vett részt a város Integrált

Településfejlesztési Stratégiájának létrehozásában. Feladatai közé tartozik az önkormányzati pályázatokkal kapcsolatos teendők elvégzése. Részt vesz a pályázati projektek tervezésében, előkészítésében és koordinálja a szakmai megvalósítók munkáját.

Ügyvezetőként irányítja a Mohács Kikötő 2019. Kft. munkáját, amely a Mohácsra tervezett kereskedelmi kikötő megvalósításán dolgozik.

Mohács Város Köznevelési és Közművelődési Díját Mausz Mihálynak ítélték.

 

 

Mausz Mihály 1953. július 12-én született. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán töltött tanulmányokat követően 1978-ban szerezte népművelés-magyar szakos tanári diplomáját. Szakmai pályafutása első éveit egy művelődési központ igazgatójaként töltötte, majd 1984-ben került Mohácsra az 502. számú Radnóti Miklós Ipari és Szakmunkásképző Intézetbe, ahonnan 33 évvel később, pályafutása végén nyugdíjba vonult.

Ebben az intézményben 1988. november 1-től, közel 30 éven keresztült végezte rendületlen lelkiismeretességgel az általános és nevelési igazgatóhelyettes munkáját. Mindig gyerekpárti pedagógus és osztályfőnök volt, nagy energiát fektetett tanulói személyiségfejlesztésébe, a felzárkóztató és tehetséggondozó munkába..

Igazgatóhelyettesként 1993-tól egy fiatal, lendületes iskolavezetői csapat oszlopos tagjaként komoly szerepet vállalt abban, hogy a mohácsi szakmunkásképző iskola a 90-es években korábbi szerepkörét messze túlszárnyalva vált a dél-dunántúli térség egyik legszínvonalasabb, leginnovatívabb szakképző iskolájává.

Mausz Mihály teljes pályafutását a magas szintű igényesség, lelkiismeretesség jellemezte, vezetőként munkáját saját magával és másokkal szemben egyaránt a határozott követelménytámasztás és szűnni nem akaró energia jellemezte

Pedagógusi és iskolavezetői pályafutásán kívül említésre méltó népművelő tevékenysége, szüntelen energiájából néptánc-hagyományaink és a nemzetiségi népdalkultúra, kóruséneklés rendszeres művelésére is futotta. 1983 őta több szakmai és állami kitüntetést is kapott.


Mohács Város Egészségügyi Díját Dr. Marosi Irén részére adományozták.

Újdombóváron született, vasutas család gyermekeként. Orvosi diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerezte meg 1966-ban. Ezt követően a Mohácsi Városi Kórház Rendelőintézetének laboratóriumába került és három év múlva szakvizsgázott, jeles eredménnyel.

1977. augusztus 1-jén a város és a járás főorvosa. Nagy hangsúlyt fektetett a terület, az intézmények, az emberek megismerésére, a vezetés gyakorlatának megszerzésére. Kezdetben figyelmét főként az alapellátás fejlesztésére, megerősítésére fordította. Műszerezettségüket folyamatosan fejlesztették, megszervezték rendszeres szakmai továbbképzésüket.

A szociális ágazatot is sikeresen fejlesztette- felújították, bővítették a két szociális otthontDr. marosi Irén foglalkozott a betegségek megelőzésével, egészségneveléssel. Munkáját 1983-ban az Egészségügyi Minisztérium, 1988-ban a Belügyminisztérium kiváló munkáért kitüntetéssel ismerte el.

Közben a kórházi fejlesztéseknek is részese volt. A rendszerváltás után létrejött ÁNTSZ-nek a tiszti főorvosa lett. Közreműködésével sokat javult térségünk közegészségügyi, járványügyi helyzete. Továbbra is kiemelt feladatnak tartotta az egészségmegőrzést, egészségnevelési programok szervezését.

Ötvennégy évesen lett nyugdíjas, azóta a Mohácsi Kórház higiénikusa és üzemorvosa. Ezen kívül térségünk táppénz felülvizsgáló főorvosi tevékenységét is végzi. 2016-ban kapta meg az aranydiplomáját. Most már ötvenegy éve dolgozik az egészségügyért.


Mohács Város Szociális Díját Kaipl-Hammer Ilona vehette át.


Kaipl-Hammer Ilona 18 éves korától Mohács Város oktató-nevelői intézményeiben dolgozott óvónőként. 1999. március 1-jétől a Mohácsi Családsegítő Szolgálatnál családgondozóként látta el feladatát.

Az évek alatt rendkívül nagy tapasztalatra tett szert. Szoros kapcsolatot épített ki gondozottjaival. Mindig törekedett arra, hogy megtalálja a hangot a családokkal, a gyermekekkel, hogy a kitűzött célt elérjék. Lassan kialakult a gondozotti körben, hogy mindenki Ica nénije lett. Tanácsait, javaslatait megfogadták. Az intézmény több struktúra-váltáson ment át, Ilona mindehhez kiválóan alkalmazkodott. Feladatait mindig az elvárásoknak megfelelően végezte el. A gyerekekkel eltöltött idő - akár egy napos kirándulás, akár egy hetes táborról volt szó - tovább lelkesítette.

Szociális képességei, közösségfejlesztő és nevelő munkássága eredményesnek bizonyultak.

Mohács Város Sport Díját Financsek Gábornak ítélték a döntéshozók.

Financsek Gábor két Európa Bajnoki bronzérme és teljes jogú felnőtt válogatottba való visszakerülése példa értékű! Megmutatta a kétkedőknek, hogy nem az számít ki hány éves, hanem hogy mit tesz meg a siker érdekében! Gábor élete legkiemelkedőbb eredményeit az MTE színeiben érte el ezzel jó példát mutatva a szakosztály, valamint a Mohácsi Torna Egylet minden versenyzőjének.

Aktívan részt vesz az egyesület munkájában. Az évek alatt megszerzett szárazföldi erőnléti edzésekhez szükséges tudását kamatoztatja és számos sportolónak tart edzéseket.

Dolgos, szorgalmas ember a magánéletben is és mindent megtesz azért, hogy jó példával járjon a felnövekvő nemzedék előtt.
Nagy megtiszteltetés és büszkeség a számára, hogy Mohács Városát képviselheti a hazai rendezésű világbajnokságon! Legjobb B szintesként résztvevője volt a Budapesten megrendezett 2017-es vizes Vb-nek!

(A pécsi születésű, három éve Mohácsra igazolt versenyző a világbajnokságon nem jutott döntőbe 50 méter mellen, 28.44 másodperces idővel a kilencedik helyen csapott célba az előfutamában, ezzel összesítésben a 43. lett - a szerk.).

M. B. - Fotó: Facebook