Tudják, milyen a héveknédli? Geresdlakon megkóstolhatják a szombati fesztiválon

2014. október 10. péntek 18:37

Tudják, milyen a héveknédli? Geresdlakon megkóstolhatják a szombati fesztiválon

Sülve, főve, édesen, babbal, káposztával, lekvárral is jó - ez a baranyai németek őshazájukból hozott egyik étele, a gőzgombóc, azaz a héveknédli. Szombaton, a nyolcadik Geresdlaki Gőzgombóc Fesztiválon bepillanthatunk az étek készítéseinek rejtelmeibe, s persze meg is kóstolhatjuk. Fogyókúrázóknak nem ajánlott!  

 

A nyolcadik gőzgombóc fesztivált rendezik szombaton Geresdlakon. A jellegzetes sváb étel, amit a helyiek héveknédliként említenek, a rendezvény életre hívása óta egyre nagyobb karriert fut be. Míg azt megelőzően jobbára csak a német ősökkel rendelkező családok asztalára került gőzgombóc, a fesztiválokra ellátogató egyre nagyobb sokaság már messzire elvitte jó hírét, sőt, az étel már a hungarikumok előszobájában, a megyei értéktárban is szerepel.

A rendkívül laktató, így a fogyókúrázók közül csak a bűnbeesés terhét vállalóknak ajánlott hévknédlinek rendkívül sok fajtája létezik: készítik sülve, főve, édesen, sósan, tálalják lekvárral, babbal és káposztával is.

Egy recept a sok közül

A Knédli Virtuózai nevet viselő csapat így készíti a gőzgombócot:

A knédlihez 1 kg lisztet, 2 tojást fogunk. Tejet, amennyit felvesz. Kevés sót, cukrot, zsírt adtunk hozzá és összedagasztottuk.
Sokáig gyúrtuk, addig, amíg a tészta el nem válik a táltól és utána kelnie kell. Kb. egy fél órát, háromnegyed órát. Maga a knédli főzve lesz.
Hozzá babgulyást főzünk cserépedényben. Füstölt sonkával, csülökkel, egy kis combbal.
Teszünk hozzá egy kis sárgarépát, zöldséget, zellert. Ez adja meg az ízét!

Az elkészítése ugyan nem tűnik túlságosan bonyolultnak, a konyhában kevésbé otthonosan mozgók számára mégis sokszor fejtörést és csalódást okoz. A titok nyitja talán a készítés generációkon át őrzött mozdulataiban rejlik. Ezek ellesésére is kiváló alkalmat kínál a fesztivál, ugyanis a gőzgombóc-készítő versenyre benevező csapatok nagyon szívesen veszik az érdeklődést, a figyelő tekinteteket.

A programok délelőtt fél tízkor kezdődnek, s késő éjjelig tartanak. Délelőtt óvodások, iskolások adnak műsort, majd a nap során ének- és zenekarok, táncegyüttesek szerepelnek, fellép Sárkány Kázmér operaénekes is.

Délután ötkor Koltai Róbert szórakoztatja a közönséget, hattól Rúzsa Magdi koncertezik.
A buli ezt követően sem ér véget, a résztvevők bálon mozoghatják le a nap során összegyűjtött kalóriákat.

Képünkön: nemcsak jól néz ki, nagyon finom is a héveknédli (fotó: Geresdlak Önkormányzata).  

B. M.