Pitvarremegést okozhat a túlzott szeszelés

2012. szeptember 17. hétfő 11:46

Pitvarremegést okozhat a túlzott szeszelés

A leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek szövődményei súlyos, életveszélyes állapotot jelenthetnek, nem ritkán bőséges alkoholfogyasztás következtében kezdődik. Egyelőre nem tisztázott, miért okozhat a szeszivás olyan állapotot, hogy a szív össze-vissza ver, de veszélyei miatt ez a kórkép fokozott figyelmet érdemel.

Sokféle ritmuszavar létezik, de legsűrűbben az fordul elő, hogy a szív felső része, a pitvar szabályos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd. Ennek az a folytatása, hogy a szívkamra teljesen szabálytalanul ver, és ez néha gyors, nem ritmusos pulzusként érezhető is.

Az igazi veszély az, amikor a pitvarremegés következtében a felső szívüregben véralvadék keletkezik, amely leszakadva valamelyik fontos ütőérbe kerül, és azt elzárva bénulást, sőt halált is okozhat.

A Kaliforniai Egyetemen Gregory Marcust és munkatársait évek óta foglalkoztatja az, hogy a váratlanul, hirtelen elkezdődő pitvarfibrilláció megfigyelések szerint alkoholfogyasztás után kezdődik. A jelenség magyarázata egyelőre nem ismert.

A munkacsoport 223 ritmuszavar miatt kezelt beteg adatait dolgozta fel. Többségüknél az EKG-felvétel pitvarremegést igazolt, a többieknél csak felgyorsuló szívműködési rohamot állapítottak meg. A gondos adatfelvétel igazolta, hogy a pitvarremegés esélyét a szeszfogyasztás négyszeresére növelte, kiváltképp akkor, ha a páciens sokat ivott.

A kutatók azt is megnézték, hogy volt-e különbség a különböző alkoholfélék kedvezőtlen hatása között. A szívritmuszavart legtöbbször sörivás előzte meg. Ennek a ténynek részletes elemzése azt is kimutatta, hogy a bort vagy töményt kedvelőkhöz képest a sörivók fogyasztották a legtöbb szeszt.

Marcus professzor előadása az Európai Szívgyógyászok Társaságának idei kongresszusán hangzott el. A vitában többen kérdezték a jelenség okát, mivel a rendszeres, mértékletes alkoholfogyasztással kapcsolatban bizonyítottnak vehető, hogy egy-egy deciliter bor - leggyakrabban vörös -, ami a mediterrán étrendben a főétkezésekhez tartozik, a koszorúér-betegség megelőzését szolgálja.

Az előadó ezt nem vitatta, de mint mondta: ha valamelyik betegénél alkohol hatására ilyen ritmuszavar alakul ki, annak a továbbiakban teljes alkoholmentességet javasol.

(mti)