Ez kell az amerikaiaknak: jön az évekig ehető pizza
2014. február 16. vasárnap 11:33
A katonák számára gyártott készételek „Szent Grálja", az évekig eltartható és finom pizza receptjén dolgoznak az amerikai hadsereg kutatói.
Az amerikai katonák kívánságlistáján azóta szerepel a pizza, amióta a bevetéseknél a konzerveket felváltották 1981-ben az úgynevezett MRE (Meal, Ready to Eat) élelmiszercsomagok. Egy massachusettsi katonai labor kutatóinak mostanra sikerült elérhető közelségbe hozniuk egy olyan pizzát, amely nem igényel hűtést vagy mélyhűtést.
„Egyszerűen fogod a csomagolt pizzát, otthagyod a pulton és három évvel később még mindig ehető" - érzékelteti a kihívást a naticki intézetben dolgozó Michelle Richardson élelmezési kutató. Az intézményben a katonák bevetési hatékonyságát és túlélési esélyeit növelő felszerelés és ruházat fejlesztésével is foglalkoznak, de a jó pizza receptje az intézet „Szent Gráljává" vált. A pizza az egyik leggyakrabban említett étel, amikor a katonákat arról kérdezik, mit szeretnének látni az élelmiszercsomagjukban - mondja Richardson, aki csaknem két éve dolgozik a recepten.
A legnagyobb problémát a tudósok számára a paradicsomszósz, a sajt és a feltétek nedvességtartalma jelenti, amely a tésztába „átvándorolva" idővel tökéletes táptalajt teremt a penészgombák és baktériumok számára.
Az elmúlt években azonban sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek segítenek megakadályozni a nedvesség „vándorlását". Ezek közé tartozik például olyan anyagok hozzáadása - mint a cukor, a só vagy a különböző szirupok -, amelyek megkötik a vizet, és megakadályozzák, hogy a tésztába kerüljön.
De csak ez nem tartja frissen a pizzát három éven át szobahőmérsékleten, ezért a kutatók változtattak a szósz, a sajt és a tészta savasságán is, hogy megnehezítsék a baktériumok elszaporodását. Vasreszeléket is adtak a csomagolóanyaghoz, hogy az magába szívja a csomagba kerülő oxigént. Bár a pizza még kísérleti szakaszban van, a labort vezető Jill Bates a legutóbbi pepperonis adag ízével már elégedett volt. Mint mondta, olyan az állaga, mint egy serpenyős pizzáé, a tészta egy kicsit puhább, nem ropogósra sült. „Nagyjából olyan, mint egy otthon, a sütőben sütött pizza. Az egyetlen különbség, hogy nem forrón, hanem szobahőmérsékleten eszi az ember" - tette hozzá.
A jelenleg elérhető készételek közül a spagetti a legnépszerűbb a katonák körében. Azóta szerepel a kínálatban, hogy bevezették az MRE élelmiszercsomagokat, és az egyetlen étel, amelyet soha nem akartak kivetetni a katonák a kínálatból.
(mti)
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Malacokat mentettek ki egy lángoló...
- Mohácson át vezetett Pécsre, az...
- Ha a különvonattal utaznánk Pécsről a...
- Jön a tavasz? Tizenöt fok is lehet...
- Ritka vendég látogatott meg egy...
- Bánki Erik: labdarúgásunknak dicső...
- Motorosgázolás szemtanúit keresik a...
- Januárban indul az új...
- Lecsuktak egy drogkereskedelemmel...
- Újabb termékek kapták meg a nemzeti...