A szervezetünk tudja, mennyi kávéra van szükségünk

2014. október 08. szerda 12:16

A szervezetünk tudja, mennyi kávéra van szükségünk

Egy új nagyszabású vizsgálat hat genetikai variánst azonosított, amely összefüggésben állhat a rendszeres kávézással.

Az amerikai kutatók génvizsgálata segíthet megmagyarázni, hogy adott mennyiségű kávé vagy koffein miért gyakorol eltérő hatást az emberekre, ezenkívül genetikai segédkezet nyújt a kávé és egészségi állapot kapcsolatának későbbi vizsgálataihoz.

Marilyn Cornelis, a vizsgálat vezetője elmondta, a kávét és a koffeint jótékony és káros egészségügyi hatásokhoz is kapcsolták már, az új vizsgálat lehetővé teheti az emberek ama alcsoportjainak azonosítását, akik az optimális egészségért leginkább profitálnak a megnövelt, vagy éppen lecsökkentett kávémennyiségből. A kutatást a Molecular Psychiatry folyóirat közölte.

Régóta gyanítják, hogy a genetika hozzájárul a kávéra és a koffeinre adott egyedi reakciókhoz. Viszont a speciális genetikai variánsok felkutatása igazi kihívás. A kutatók - a kávé- és koffein genetikai konzorcium tagjai - a génállományra kiterjedő metaelemzést végeztek több mint 120 ezer, európai, afrikai és amerikai származású rendszeres kávéfogyasztón. Olyan apró eltéréseket kerestek DNS-ükben, amelyek a több vagy kevesebb mennyiségű kávé fogyasztásával állnak összefüggésben.

Nyolc ilyen variánst találtak, ezek közül kettőt már korábban összekapcsoltak a kávéfogyasztással. A hat új variáns közül négy olyan géneket ölel fel, amelyek a koffeinnel állnak összefüggésben, akár lebontásával vagy stimuláló hatásával. A másik kettő új gén meglepetést keltett, mivel nincsen egyértelmű biológiai kapcsolatuk a kávéval vagy a koffeinnel - mondja Cornelis. Ehelyett a koleszterin- és vércukorszintek alakulásában vesznek részt.

Az eredmények azt sugallják, az emberek ösztönösen úgy alakítják kávéfogyasztásukat, hogy a koffein optimális hatását tapasztalhassák meg, és a nagyobb mennyiség fogyasztásához kapcsolható legerősebb genetikai tényezők valószínűleg a koffeinanyagcsere ütemének közvetlen felerősítésével működnek.

Cornelis elmondta, az új génjelöltek nem azok, amelyekre korábban ilyen kutatásoknál fókuszáltak, ami fontos előrelépés a kávékutatásban.


 

Forrás: hirado.hu – Fotó: Marjai János/MTI