A meggy gyulladáscsökkentő hatása felér a gyógyszerekével
2012. június 05. kedd 09:34
A meggylében található antioxidánsok javítanak az ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotán - hangzott el az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának idei kongresszusán San Franciscóban.
A kutatók szerint a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag valamennyi élelmiszer közül, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget.
Kerry Kuehl és munkacsoportja évek óta foglalkozik a meggylé gyógyhatásával. Korábbi dolgozatukban hosszútávfutók izomfájdalmainak csillapításáról számoltak be a gyümölcs segítségével.
A kongresszuson elhangzott, hogy 20, ízületi gyulladásban szenvedő idős nőnek adtak három héten át naponta kétszer 355 ml meggylevet. Valamennyiük fájdalmai jelentősen csökkentek, különösen azoké, akiknek panaszai a legkínzóbbak voltak.
A munkacsoport tagjai szerint a meggyben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő molekulák, az antocianinok olyan hatásosak, mint a gyógyszeripar jelenleg elérhető legnépszerűbb készítményei, viszont mellékhatásoktól nem kell tartani.
(mti)
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Kettészakítottak a vonatok egy, a...
- Vasárnap éjfélig lehet kötelező...
- Már több mint egymillió beteget...
- Jövőre emelkedik a gyermekes családok...
- Pécsi találkozóra hívta meg Magyar...
- Jövő szerdán is elviszik a...
- Mohácson át vezetett Pécsre, az...
- Hoppál Péter vendége lesz Szijjártó...
- Idén is gyűjti a cipősdoboz...
- Ha a különvonattal utaznánk Pécsről a...