A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó

2015. március 19. csütörtök 08:34

A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó

Régóta ismeretes a citrom jótékony hatása, akár a húsát esszük, akár a levét isszuk.

Azt már régóta tudjuk, hogy alacsony a kalóriatartalma, rengeteg C-vitamint, káliumot és ásványi anyagok egész sorát tartalmazza. A feltételezések szerint, az Északnyugat-Indiából származó citrom leve és olaja hatásos egyes mikrobák ellen; olaja kifejezetten gátolja némely baktérium növekedését és szaporodását. 1994-ben argentin kutatók, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) keretében azt vizsgálták, miként hat a citromlé a kolerát okozó Vibrio cholerae baktériumra, és bebizonyosodott, hogy aktívan akadályozta túlélését; bár minél lúgosabb a víz, annál kevésbé hatékonyan.

Közismert, a citrusfélék fogyasztása többféle betegség megelőzésében hasznunkra válhat, de ki gondolná, hogy e gyümölcs már a nanotechnológiai kutatásokban is teret kapott. Pedig igaz! Indiai kutatók bőrbetegségeket okozó gombák elleni hasznosságát bizonyították, jelent meg az egyik tudományos lapban (Spectrochimica Acta, Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2014 április). Vizsgálataik során, bőrbetegséget okozó gombák ellenében hatékonynak bizonyult a citromhéjkivonat és nanoméretű ezüstrészecskék kombinációja.

A The Journal of Basic and Applied Zoology 2014. októberi számában közreadott tanulmányban egyiptomi kutatók kimutatták, hogy egereknél a citromhéj, a citromlevél valamint a csípős paprika termésének és levelének kivonata képes kordában tartani az ízületi gyulladást. Az eredmények alapján a citromból nyert kivonat hozta a jobb eredményt: maximálisan gátolta az ízületi porcelváltozások kialakulását, a gyulladásban levő sejtek beszivárgását az ízületi résbe, sőt az úgynevezett pannus-képződésnek is gátat vetett. A pannus egyfajta sarjszövet, ami ha kialakul, az ízületi porcot, a csontot és a szalagrendszert is elpusztíthatja.

És még egy a legfrissebbekből! Spanyol és portugál kutatók azt vizsgálták, hogy a papayával vagy a nonival dúsított citromlé (Citrus limon (L.) Burm. f.) milyen egészségügyi hatásokkal bír. Kiderült, a papayás citromitalnak nagyon nagy az antioxidáns-hatásfoka, magyarán hatékonyan késlelteti a szervezetben az oxidációs folyamatokat. Eredményeiket a Food Chemistry című élelmiszer-analitikai szaklap 2015. március számában tették közzé.

Forrás: National Geographic