Vizsgálja a fenntartó, a PTE, a mohácsi nappali szülészeti ellátás megnyitásának lehetőségét

2024. június 29. szombat 10:59

Vizsgálja a fenntartó, a PTE, a mohácsi nappali szülészeti ellátás megnyitásának lehetőségét

Megjelent, s július elsejétől hatályos a szülészeti ellátás átalakításáról szóló rendelet, ami alapján bevezethetik az úgynevezett I. progresszivitási szintű (értsd: komplikációktól mentes) szülészeti ellátást a kórházakban. Ennek alapján nyílhat meg az út a mohácsi szülészet megnyitása előtt, amit érdeklődésünkre megerősített a kórház fenntartója, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja.

 

Amint arról beszámoltunk, felcsillant a remény, hogy a szülészeti ellátás minimumfeltételeit tartalmazó rendelet elkészültét követően ismét működhet a szülészet a városban.

 

2022 júniusától a Mohácsi Kórház helyett a pécsi Szülészeti Klinikáján látják el a szülészeti eseteket.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár az osztály nem zárt be, például a nőgyógyászati járóbeteg-ellátás, a várandósgondozás továbbra is elérhető, szülésre viszont nincs lehetőség.


Időközben más, igen lényeges változás is érintette a kórházat, jelesül, hogy az állam helyett a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) működtető alapítvány lett a fenntartója, s már a PTE Klinikai Központ végzi a járó- és fekvőbeteg-ellátás szakmai irányítását úgy, hogy az intézmény a PTE Klinikai Központ szervezetébe integrálódott.

A kórház (s nemcsak a mohácsié, hanem Baranyában a komlói és a szigetvárié is) ingatlan és ingó vagyona a PTE tulajdonába került. (A város 2012-ig volt tulajdonos, azt követően az állam gyakorolta ezt a jogot.)


A Mohácsi Kórház új neve „Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Mohácsi Kórház" lett.

Az intézmény kapcsán az egyik legfontosabb kérdés az elmúlt két évben az volt, mi lesz a sorsa a szülészetnek.

A szóban forgó - az ágazati struktúrát, a minimumfeltételeket, a finanszírozás alapjait érintő - rendelet azt írja elő, milyen személyi és tárgyi feltételekkel működhetnek egészségügyi intézmények.

A jogszabály alapján bevezetik az úgynevezett I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást a kórházakban, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon is lehet szülni, de csak komplikációmentes várandósság esetén.

Ezeken a szülészeti osztályokon nem lesz koraszülött intenzív (PIC) osztály, de újszülött szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. Ugyanakkor 30 perces távolságban elérhetőnek kell lennie ennek az ellátásnak is.

Lesz azonban császármetszés végzésére alkalmas műtőegység, és biztosítani kell a sürgősségi szüléslevezetést és az  ambuláns jellegű szülészeti ellátást is.

Várhatóan így működhet majd a mohácsi szülészet is. 

Lapunk ezzel kapcsolatos érdeklődésére a PTE Klinikai Központtól az alábbi válasz érkezett: 


"A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ a szülészeti ellátást a legmagasabb progresszivitási szinten biztosítja.
 
Mohácson a nappali szülészeti ellátás lehetőségeit a betegérdekeket és a betegbiztonságot figyelembe véve, a szakmai nézőpontokat szem előtt tartva, vizsgáljuk."

 

 

 

M. B.