Nemcsak az időjárás, a hangulat is tűzforró volt Mohácson, a Dunamenti Halfesztiválon
2023. július 16. vasárnap 11:21
Frissítve: 2023. július 16. vasárnap 11:26
Szombaton rendezte meg a Mohácsi Német Önkormányzat az V. Dunamenti Halfesztivált. A programra idén is rengeteg érdeklődő érkezett, akik késő estig megtöltötték a város utcáit.
Ötödik alkalommal rendezték meg a Dunamenti Halfesztivált szombaton Mohácson, amelyen minden korábbinál többen vállalkoztak halételek elkészítésére. A főzésre nemcsak a helyiek, hanem a környékbeli településekről, sőt, még messzebbről érkezők is neveztek.
Szabadtéri rendezvények esetén az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező mindig az időjárás, a fenyegető eső, szél számít a legnagyobb veszélynek.
Nos, utóbbiakról szerencsére szó sem volt, Mohácson is tombolt a kánikula, s a szikrázó napsütésben egyre többen és többen érkeztek, délutánra megteltek a halászlé és más halétkek főzésére kijelölt utcák.
Persze nemcsak a főzés, de az együtt étkezés öröme is nagy volt, az eseményen számos finomságot kóstolhattak végig az arra járók, de a legsikeresebbek most is a Duna mentén ismert módon elkészített halételek voltak.
A szervezők fő célja a Dunamenti halételek sokszínűségének bemutatása volt, a fesztivál ideje alatt pedig a nagyközönség is elkészíthette, vagy meg is vásárolhatta kedvenc halételét a kitelepülő halárusoknál.
A halfesztivált szórakoztató kulturális programok és finom borok is színesítették.
A színpadon a magyarországi német nemzetiségi kultúra képviselői mellett Ausztriából érkező fellépők is megmutatkoztak.
A napot ezúttal is hajnalig tartó utcabál zárta, s bár akkor már enyhült a hőség, a hangulat viszont végig tűzforró maradt.
Magyarország képzeletbeli térképén a hazai haltermelőknek és fogyasztóknak köszönhetően már rajta van a "Szilvásváradi pisztráng", az "Akasztói szikiponty" vagy a "Balatoni hal", ahol a helyi értékre és minőségre építve megpróbálják védeni, megmutatni a halgazdálkodás és fogyasztás régi tradícióját.
A Dunamenti Halfesztivál Mohácsot teszi fel erre a térképre - emelte ki a rendezvényt megnyitó beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.
Az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel közölte, hogy az idén, immáron ötödik alkalommal megrendezett, szombaton tartott fesztiválon az érdeklődők a Duna menti halételek sokszínűségét fedezhették fel.
Mohács és a busójárás hagyománya mára a város szimbólumává vált. A mohácsiak pedig jól tudják, hogy hagyományok ápolása élteti a közösséget, ezért is gyúlnak tüzek a bográcsok alatt az öreg Duna partján nyaranta. A Mohácsi Német Önkormányzat által elindított eseményen egy időben, egy helyen volt végig kóstolható számos, a Duna mentén ismert módon elkészített halétel.
A gasztronómiai fesztiválok, a hal elkészítését központba helyező közösségi események nagyban hozzájárulnak az Agrárminisztérium célkitűzéséhez, hogy növeljük az egy főre jutó éves átlag halfogyasztást, amellett, hogy ennek nagyobb arányát a magyar halak tegyék ki - mondta a megnyitón az államtitkár. Kiemelte, hogy ezzel egyrészt a magyar családokat, a magyar haltermelőket, azaz a nemzetgazdaságot támogatjuk. Másrészt a magyar halak vásárlásával a fogyasztók is biztosak lehetnek benne, hogy kiváló minőségű, ellenőrzött és szigorú szabvány szerint előállított hazai terméket fogyasztanak, amivel a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügyét is támogathatják.
A hagyományokra visszatekintve az államtitkár felidézte az első magyar szakácskönyvet - amit 1622-ben Bethlen Gábor fejedelem szakácsától másolt le Galgóczy István -, mely pontosan lefedte az akkori halételeket. Ekkor harminc magyar halféléből 189 féle ételt tudtak elkészíteni. Rámutatott, hogy méltó utódjai és hírvivői vannak Mohácson a magyar halfogyasztásnak, amit a nagyvilág számára is érdemes minél inkább bemutatnunk a fesztivállal.
Hozzátette: Magyarországon a természetes vizeinkkel együtt közel 160 ezer hektár nyilvántartott halgazdálkodási vízterület és mintegy 26 ezer hektár halastó ad életteret a halállománynak. A halgazdálkodási vízterületek hasznosítói pedig jó együttműködést tartanak fent a kiváló minőségű hal-utánpótlást biztosító haltermelőkkel. Ez biztosítja az igényekhez igazodó termelési struktúrát és a több esetben már uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel minősített halakat.
M. B.
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Ha a különvonattal utaznánk Pécsről a...
- Hatos lottó: valakinek mától...
- Nézze meg, merre járnak a NAV...
- Tavaszias idővel indul a hét, aztán...
- Tovább csökkent a napi új fertőzöttek...
- Jövő vasárnaptól megvásárolhatók a...
- Idén is beragyogja majd a fényvonat...
- Iskola udvarán is árult drogot egy...
- A bérek dinamikus növekedését várják...
- Hivatalosan is a Húrok királynője...