Nemcsak az időjárás, a hangulat is tűzforró volt Mohácson, a Dunamenti Halfesztiválon

2023. július 16. vasárnap 11:21

Frissítve: 2023. július 16. vasárnap 11:26

Nemcsak az időjárás, a hangulat is tűzforró volt Mohácson, a Dunamenti Halfesztiválon

Szombaton rendezte meg a Mohácsi Német Önkormányzat az V. Dunamenti Halfesztivált. A programra idén is rengeteg érdeklődő érkezett, akik késő estig megtöltötték a város utcáit.

 

 

Ötödik alkalommal rendezték meg a Dunamenti Halfesztivált szombaton Mohácson, amelyen minden korábbinál többen vállalkoztak halételek elkészítésére. A főzésre nemcsak a helyiek, hanem a környékbeli településekről, sőt, még messzebbről érkezők is neveztek.

Szabadtéri rendezvények esetén az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező mindig az időjárás, a fenyegető eső, szél számít a legnagyobb veszélynek.

Nos, utóbbiakról szerencsére szó sem volt, Mohácson is tombolt a kánikula, s a szikrázó napsütésben egyre többen és többen érkeztek, délutánra megteltek a halászlé és más halétkek főzésére kijelölt utcák.

Persze nemcsak a főzés, de az együtt étkezés öröme is nagy volt, az eseményen számos finomságot kóstolhattak végig az arra járók, de a legsikeresebbek most is a Duna mentén ismert módon elkészített halételek voltak.

A szervezők fő célja a Dunamenti halételek sokszínűségének bemutatása volt, a fesztivál ideje alatt pedig a nagyközönség is elkészíthette, vagy meg is vásárolhatta kedvenc halételét a kitelepülő halárusoknál.

A halfesztivált szórakoztató kulturális programok és finom borok is színesítették.

A színpadon a magyarországi német nemzetiségi kultúra képviselői mellett Ausztriából érkező fellépők is megmutatkoztak.

A napot ezúttal is hajnalig tartó utcabál zárta, s bár akkor már enyhült a hőség, a hangulat viszont végig tűzforró maradt.

Magyarország képzeletbeli térképén a hazai haltermelőknek és fogyasztóknak köszönhetően már rajta van a "Szilvásváradi pisztráng", az "Akasztói szikiponty" vagy a "Balatoni hal", ahol a helyi értékre és minőségre építve megpróbálják védeni, megmutatni a halgazdálkodás és fogyasztás régi tradícióját.

A Dunamenti Halfesztivál Mohácsot teszi fel erre a térképre - emelte ki a rendezvényt megnyitó beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.

Az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel közölte, hogy az idén, immáron ötödik alkalommal megrendezett, szombaton tartott fesztiválon az érdeklődők a Duna menti halételek sokszínűségét fedezhették fel.

Mohács és a busójárás hagyománya mára a város szimbólumává vált. A mohácsiak pedig jól tudják, hogy hagyományok ápolása élteti a közösséget, ezért is gyúlnak tüzek a bográcsok alatt az öreg Duna partján nyaranta. A Mohácsi Német Önkormányzat által elindított eseményen egy időben, egy helyen volt végig kóstolható számos, a Duna mentén ismert módon elkészített halétel.


A gasztronómiai fesztiválok, a hal elkészítését központba helyező közösségi események nagyban hozzájárulnak az Agrárminisztérium célkitűzéséhez, hogy növeljük az egy főre jutó éves átlag halfogyasztást, amellett, hogy ennek nagyobb arányát a magyar halak tegyék ki - mondta a megnyitón az államtitkár. Kiemelte, hogy ezzel egyrészt a magyar családokat, a magyar haltermelőket, azaz a nemzetgazdaságot támogatjuk. Másrészt a magyar halak vásárlásával a fogyasztók is biztosak lehetnek benne, hogy kiváló minőségű, ellenőrzött és szigorú szabvány szerint előállított hazai terméket fogyasztanak, amivel a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügyét is támogathatják.

A hagyományokra visszatekintve az államtitkár felidézte az első magyar szakácskönyvet - amit 1622-ben Bethlen Gábor fejedelem szakácsától másolt le Galgóczy István -, mely pontosan lefedte az akkori halételeket. Ekkor harminc magyar halféléből 189 féle ételt tudtak elkészíteni. Rámutatott, hogy méltó utódjai és hírvivői vannak Mohácson a magyar halfogyasztásnak, amit a nagyvilág számára is érdemes minél inkább bemutatnunk a fesztivállal.

Hozzátette: Magyarországon a természetes vizeinkkel együtt közel 160 ezer hektár nyilvántartott halgazdálkodási vízterület és mintegy 26 ezer hektár halastó ad életteret a halállománynak. A halgazdálkodási vízterületek hasznosítói pedig jó együttműködést tartanak fent a kiváló minőségű hal-utánpótlást biztosító haltermelőkkel. Ez biztosítja az igényekhez igazodó termelési struktúrát és a több esetben már uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel minősített halakat.

 

 


 

M. B.