Munkaidőben is szelnéd az utakat, hivatásosként? Álláslehetőségekből nincs hiány!

2024. szeptember 19. csütörtök 19:45

Munkaidőben is szelnéd az utakat, hivatásosként? Álláslehetőségekből nincs hiány!

Akinek már az óvodában is autó volt a jele, vagy nem szeretne egész nap egy irodában ülni, van egy jó hírünk: sofőrként, szállítóként ma jó eséllyel találhatunk munkát - akár a vidéki Magyarországon. Legyen az épp Mohácson, Debrecenben, vagy az ország lényegében bármely szegletében. Helyi, belföldi vagy nemzetközi utakat is vállalhatunk, ez már az igényeinktől, a munkaköri leírásunktól és vállalásainktól függ elsősorban.

Hol találhatunk kereskedelmi, szállítói és fuvarozói álláshirdetéseket Magyarországon? 

Az online munkakeresés lehetőségének köszönhetően szinte végtelen perspektíva nyílt meg mára az álláskeresők előtt. Amennyiben Mohácson szeretnénk elhelyezkedni, gyorsan és egyszerűen jelentkezhetünk az aktuális pozíciókra a MohacsAllas.hu helyi álláskereső portálon, de a legnagyobb vidéki településen is hasonlóképpen járhatunk el - ez esetben a DebrecenAllas.hu webcímet kell beírnunk. A link alatt itt is találhatóak ugyanis B kategóriás sofőr állások Debrecenben.

Mi szükséges ahhoz, hogy valakiből hivatásos sofőr legyen?
Nyilvánvalóan nem árulunk el vele nagy titkot, ha először is azt írjuk, szükség van a releváns jogosítványra és vezetői engedélyre. Ez lehet B kategóriás, ami a személyautókra, kisebb furgonokra jogosít fel, de a C, a C+E a kamionok, vagy épp a D a buszok vezetésére is feljogosít. Persze kelleni fognak továbbá egyéb papírok is: személyszállítás vagy áruszállítás esetén is különböző vizsgálatok, tesztek várhatnak ránk (pl. GKI, pályaalkalmassági, fizikai és pszichológiai vizsgálatok stb.). Fontos továbbá a megfelelő navigációs képesség, a stresszkezelés a szabályok pontos betartása, különösen nemzetközi fuvarozás esetén, ahol különféle országok eltérő szabályaihoz kell igazodni.

Helyi, belföldi, nemzetközi sofőr pozíciókat is betölthetünk
Sofőrként örök kérdés, hogy mennyit és hogyan vállalunk. Egy nagyobb volumenű, akár nemzetközi utakra is kiterjedő szállítói pozíció magasabb bérezést, ugyanakkor több kihívást is jelenthet - például munka-magánélet egyensúly szempontjából, hiszen a családtól is többet lehetünk távol. Igaz, ma már a törvény és a munkáltatók is sok új szabályt hoznak e téren, hogy a munkavállalók helyzetén javítsanak ebből a szempontból. Úgynevezett helyi sofőrként viszont biztosan városi vagy megyei szinten történik a munkavégzés, így a nap végén mindig haza lehet térni, szeretett családunkhoz és otthonunkba. A belföldi szállítmányozási munkák pedig országos szinten való kereskedelmet jelentenek, ami egy fokkal hosszabb távolságokat jelent, akár több napos utakat, de még mindig az ország határain belül.

Kép forrása: Freepik.com

(X)