Leállították a kompközlekedést Mohácsnál a Duna egyre erősödő áradása miatt

2024. szeptember 19. csütörtök 08:21

Leállították a kompközlekedést Mohácsnál a Duna egyre erősödő áradása miatt

Csütörtökön reggel bizonytalan időre felfüggesztették a kompátkelést a Dunán Mohácsnál, mivel az egyre erősödő áradás már veszélyezteti az átkelőhajó biztonságos közlekedését. A csak személyszállításra alkalmas kishajó menetrend szerint jár.

 

 

 

Mohácson csütörtökön reggel az utasok biztonsága érdekében leállították a kompközlekedést, a kishajó viszont még jár, így a gyalogosok át tudnak átkelni a folyón.

Azt egyelőre nem tudni, meddig szünetel a forgalom, de a jövő hét végéig szinte bizonyosan, ugyanis az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a folyó tetőzése jövő szerdán, csütörtökön várható.

A későbbiek során elképzelhető az is, hogy - a gátak védelme érdekében - hajózási zárlatot is elrendelnek a Dunán, akkor pedig a kishajó sem közlekedhet majd.

Mindez a szigeti városrészben élőket teszi leginkább próbára: közülük naponta rendszeresen sokan kelnek át a Dunán, munkahelyük vagy iskolájuk miatt. Aki teheti, ezeket a napokat rendre a városi oldalon élő rokonaiknál tölti, így oldva meg a valóban rendkívüli helyzetet.

A szigeten lakók az árvízhelyzettől függetlenül nem maradnak ellátás nélkül: az élelmiszerek döntő többségét egyébként is Bács megyéből szállítják ki az ottani boltokba, s az orvosi ellátás is megoldott.

Akiknek mindenképpen át kell jutniuk a Dunán autóval vagy teherautóval, ezekben a napokban nem tehetnek mást, mint hogy vagy a bajai, vagy a kiskőszegi híd felé kerülnek.

Képünk illusztráció.

M. B.