Ismét felszállt a füst a Táncsics Mihály utcában, ezernyi edényben főtt a bab - Képgaléria!
2022. augusztus 07. vasárnap 07:42
Szombat délután újra ínycsiklandó illat lengte be Mohács utcáit, s füst szállt fel a házak között. Immár 28. alkalommal rendezték meg a Mohácsi Sokac Babfőző Fesztivált.
Lassan három évtizede annak, hogy először megrendezték a Mohácsi Sokacok Olvasókörének tagjai a népi és nemzetiségi hagyományokat felelevenítő Babfőző fesztivált.
S annak is majd' 30 éve, hogy ezen a napon délután nincs eső. Szerencsére tegnap sem volt.
A fotóra kattintva megtekintheti az eseményen készült képgalériát:
Egykor éppen az egyszerűsége miatt volt népszerű az étek: a szántóföldeken, a szőlőkben olyan ebédet kellett készíteni, ami lényegében magától főtt meg, nem igényelt folyamatos felügyeletet.
Az agyagedényben készült bab ennek éppen megfelelt: a hozzávalókat beletették a főzőalkalmatosságba (ami nem köcsög volt, mivel az nem hőálló, így a „köcsögös bab" kifejezés téves), tüzet gyújtottak mellé, aztán kezdődhetett a munka. Ha végeztek egy-egy sorral, megkeverték, dobtak a tűzre, majd folytatták, amit elkezdtek. Mire elhúzták a levesnótát délben, elkészült az ebéd is.
- Ez a hagyomány arra nyúlik vissza, hogy valamikor a földműves őseink, amikor kimentek a mezőre, kellett valami meleg ételt készíteniük délidőre, de nem volt rá idejük. Így hát amikor reggel kimentek a földekre, az agyagedényt odatették a tűz mellé, kapáltak egy sort, megkeverték egyszer-kétszer, majd visszatértek. Mire végeztek, fel tudták szolgálni az ebédet – mesélte korábban lapunknak Bubreg István, a Mohácsi Sokacok Olvasókörének elnöke.
A rendezvény délután két órakor kezdődött a Sokac-negyed utcáiban.
A tűzgyújtást követően eljött a várakozás ideje, hiszen a bab nem egyhamar főtt meg, de a résztvevők ekkor sem unatkoztak, kellemesen telt az idő egy-egy fröccs és némi pálinka mellett.
A fesztivál során teljesen megtelt a Táncsics Mihály utca, sőt még a környéke is. A főzők száma ezúttal is megközelítették a 300-at, akik több száz agyagedényben hagyományos technikával főzték a babot.
A vacsorát követően elkezdődött az utcabál, ami bizony ezúttal sem ért véget a Nap lementével.
M.B.
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Mohácson át vezetett Pécsre, az...
- Malacokat mentettek ki egy lángoló...
- Ha a különvonattal utaznánk Pécsről a...
- Jön a tavasz? Tizenöt fok is lehet...
- Motorosgázolás szemtanúit keresik a...
- Ritka vendég látogatott meg egy...
- Bánki Erik: labdarúgásunknak dicső...
- Egyes termékeket interneten keresztül...
- Idén is beragyogja majd a fényvonat...
- Újabb termékek kapták meg a nemzeti...