Imakönyvek és szakrális kiadványok jelentek meg horvát nyelven

2024. szeptember 22. vasárnap 11:51

Imakönyvek és szakrális kiadványok jelentek meg horvát nyelven

Egy, az országhatárokon átnyúló együttműködés keretébe jelent meg egyebek mellett énekes- és imakönyv, valamint katolikus évkönyv horvát nyelven. A kiadványok létrejöttében Bacsmai László mohácsi és Pavlekovics Ferenc pécs-kertvárosi plébános is közreműködött.

 

 

„Még felsőszentmártoni plébános koromban, amikor összeállítottam a podravinai (Dráva-menti) horvátok számára a Kraljica Mira énekeskönyvet, megfogalmaztam, hogy egy nép, amíg tud a saját anyanyelvén imádkozni és énekelni, addig nem kell félni attól, hogy elvész" - írja a Pjevajmo Gospodinu, azaz Énekeljünk az úrnak című kiadvány előszavában Bacsmai László.

A Pécsi Egyházmegye horvát referense azért fogott hozzá a horvát nyelvű kiadvány előkészületeihez, mert fontosnak tartja, hogy a szentmisén résztvevők aktívan tudjanak bekapcsolódni a szertartásba. „Azóta eltelt huszonöt év és látjuk, érzékeljük a nyelvünk elvesztését, mert fiataljaink közül kevesen beszélik, jobb esetben értik a nyelvünket. Amikor a horvát hívek összejönnek egy-egy horvát misére valamilyen ünnep alkalmából, akkor azt tapasztaltam, hogy sokan nem ismerik a horvát énekeket és nem tudják a miseszöveg válaszait."

Ennek a problémának orvoslását hivatott segíteni ez a kiadvány, ugyanis egyszerű benne követni a miserendet és megtalálni az énekek szövegét. A könyv elején a mise első részének szövegei vannak a hívek válaszaival és imádságokkal, a végén a mise második részének válaszai, köztük pedig a javasolt miseénekek szövegei adventtől Krisztus Király vasárnapjáig. De évközi misék, Jézus- és Mária-ünnepekre javasolt ének-összeállítások is helyet kaptak.

„Bízom abban, hogy ezzel elősegíthetjük azt, hogy akik horvát misén részt vesznek, be tudjanak kapcsolódni a közös imába és énekekbe, mert ne felejtsük el Szent Ágoston mondását: Aki énekel, kétszeresen imádkozik" - írja az előszó végén Bacsmai László.

Forrás: Pécsi Egyházmegye