Homokzsákok helyett jönnek a vízzel tölthető, bárhol gyorsan bevethető mobilgátak

2014. augusztus 11. hétfő 16:07

Homokzsákok helyett jönnek a vízzel tölthető, bárhol gyorsan bevethető mobilgátak

Ne adja Isten, hogy szükség legyen rájuk, de ha mégis, nagyon jó szolgálatokat tehetnek a dunai árvizeknél is a most vásárolt mobilgátak. Bármilyen terepen nagyon gyorsan felállíthatók.  

 

A napokban írta alá a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese és a közbeszerzésen nyertes svájci cég képviselője azt a szerződést, amely alapján tömlős mobilgátak érkeznek Magyarországra. Csaknem hatszázmillió forint értékben szállít a vállalkozás mobilgát-elemeket, tartozékokat, illetve a tároláshoz és mozgatásához szükséges konténereket.

A svájci cég tizenkét és fél kilométernyi szakaszhoz elegendő gátelemet hoz Magyarországra, egy részét idén decemberben, a teljes mennyiséget jövő februárig kapja meg a hazai árvízvédelem.

A vízzel feltölthető, tömlős mobilgátak a szakértők szerint hatékony védelmet nyújtanak a hirtelen kialakuló árvizek ellen, de alkalmasak a lassú lefolyású árvizeknél szükséges szakaszvédekezésre és a mentőerők tehermentesítésére is.

Rendkívül gyorsan bevethetők, telepítésükhöz kevés emberre van szükség, rögzítés nélkül használhatók homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, betonon. Alkalmazhatók bel- és külterületen, tárolásuk egyszerű, könnyen szállíthatók.

A mobilgátak hosszú ideje számítanak rendszeresen alkalmazott és megbízható védekezési eszköznek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Gyors védelmet jelent nehezen megközelíthető településeken is, hiszen működtetéséhez nincs szükség sok emberre, s kiváltja, illetve jól kiegészíti a homokzsákos védekezést.

Képünkön: a mobil gátelemek nagyon gyorsan bárhol felállíthatók (Fotó: FKI - Jóri András).

B. M.