Gigafogás: illegális dohánnyal bukott le két férfi Pécsett

2024. június 03. hétfő 18:00

Gigafogás: illegális dohánnyal bukott le két férfi Pécsett

A Pécsi Járásbíróság a napokban elrendelte két férfi letartóztatását egy hónapra, különösen nagy értékre, illetve jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettének alapos gyanúja miatt. 

 

 

 

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak egyike rendszeresen vásárolt jövedéki adózás alól elvont illegális dohánytermékeket, amelyeket kiterjedt vevőkörének értékesített, melyben élettársa is segédkezett.

E gyanúsított üzleti kapcsolatban volt a másik gyanúsított férfivel, aki több alkalommal, egy átalakított - rejtekhelyes - teherautóval jövedéki adózás alól elvont, illegális dohányterméket szállított a lakcímére. A szállítmány kitárolása minden esetben a teherautó szétszerelésével a két gyanúsított közreműködésével történt.

2024. május 29-én, a délelőtti órákban intézkedésre került sor a gyanúsított lakcímén, ahol a két gyanúsítottat kipakolás közben érte tetten a nyomozó hatóság.

A gyanúsítottól a rajtaütéssel érintett, és a gyanúsítotthoz és rokonaihoz köthető ingatlanokból származó, összesen több, mint 40.000.000 forint értékű dohánytermék, illetve dohánygyártmány került lefoglalásra.

A szállítást végző gyanúsított az eddigi adatok szerint összesen több, mint 60.000.000 forint elkövetési értékben szállított dohánytermékeket a másik elkövetőnek és társainak.

Alaposan tartani lehet attól- figyelemmel gyanúsításban szereplő jelentős tárgyi súlyú bűncselekményre -, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásban résztvevő egyéb személyek befolyásolásával, megfélemlítésével veszélyeztetnék a bizonyítást, egyikük vonatkozásában a szökés, elrejtőzés veszélye is fennáll, valamint mindketten folytatnák a bűncselekmények elkövetését vagy újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követnének el.

Mindezek miatt a bíróság mindkét gyanúsított letartóztatását elrendelte.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében jelentettek be fellebbezést, így a végzés nem végleges.

MTI