Egyházmegyei kitüntetéseket is átadnak Szent Mór püspök emléknapján

2024. október 24. csütörtök 08:16

Egyházmegyei kitüntetéseket is átadnak Szent Mór püspök emléknapján

A Pécsi Egyházmegye társvédőszentjére, az 1000 évvel ezelőtt élt második püspökére, Szent Mórra emlékezünk liturgikus emléknapján, október 25-én. Az ünnep alkalmából 18.00 órai kezdettel Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrál ünnepi szentmisét a jelenlévő papsággal együtt a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban, majd az egyházmegyei kitüntetéseket adják át.

 

 

A közösségért végzett szolgálatot elismerő egyházmegyei kitüntetést évente egy alkalommal adományozzák, és a Pécsi Egyházmegye plébániáinak munkatársai kaphatják, akik önzetlenül, kitartóan szolgálják egyházközségük közösségét. Az elismeréseket idén Szent Mós püspök liturgikus emléknapján adja át a főpásztor.

Mór életéről Szent Imre herceg legendájából ismerhetünk részleteket. Ebből tudható, hogy gyermekkorában került Pannonhalmára, ahol bencés szerzetesek nevelték. Ekkor ismerkedett meg az ott nevelkedett Imre herceggel. Mór később a szerzetesi életet választotta, majd harmincévesen a pannonhalmi apátság elöljárója lett.

Bonipert, Pécs első püspökének betegsége vagy idős kora miatti lemondását követően, 1036-ban István király Mórt nevezte ki Bonipert utódjának. Mór több mint három évtizeden keresztül (1036-1070, más források szerint 1075-ig) vezette a Pécsi Egyházmegyét. Ez idő alatt sikeresen fejezte be az elődje által megkezdett egyházszervező munkát.

Később Géza herceg kérte fel Mórt Szent András remete és Szent Benedek vértanú életrajzának megírására, amely a latin nyelvű magyar irodalom egyik első emléke. 1055-ben a tihanyi apátság alapításánál, majd 1063-ban a szekszárdi bencés monostor felszentelésén is részt vett. Emlékét számos műalkotás őrzi Pécsett és Pannonhalmán, továbbá az ő nevét viseli a pécsi Szent Mór Iskolaközpont is.

Forrás: Pécsi Egyházmegye