Szili Katalin: a kisebbségek ügyét az asztalon kell tartani

2024. szeptember 19. csütörtök 13:50

Szili Katalin: a kisebbségek ügyét az asztalon kell tartani

Ha a kisebbségek jogai biztosítottak egy országban, az segíti a szülőföldön élésüket és maradásukat - hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó csütörtökön Budapesten, a Kárpát-medencei kisebbségjogi kalauz ötödik kötetének bemutatóján.

 

 

Szili Katalin elmondta, a felvidéki, a muravidéki, az erdélyi és a kárpátaljai magyarság helyzetét bemutató kötetek után most egy összefoglalót készítettek.

A kisebbségek védelmének jogi keretei és jogalkalmazási tapasztalatai a Magyarországgal szomszédos országokban című kiadvány az alkotmány, az alaptörvény, az oktatás, a kultúra, a média, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás szemszögéből mutatja be a szomszédos országok kisebbségjogi szabályozását, valamint azt, hogy a hatályos szabályok mennyire érvényesülnek a közéletben.

A kiadványok egyrészt segítik a szomszédos országokban élő magyarokat a jogaik megismerésében, másrészt hozzájárulnak ahhoz, hogy Európa számára is javaslatokat lehessen tenni a kisebbségvédelem tekintetében, ez ugyanis Európa stabilitását is szolgálja- közölte a főtanácsadó.

Szili Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy habár a jelenlegi magyar uniós elnökség prioritásai között nem szerepel a kisebbségek kérdésköre, a témát mégis „az asztalon kell tartani", hiszen a kisebbségek jogainak érvényesülése elősegíti a szülőföldön élést és maradást.

A főtanácsadó kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború és a migráció hatásainak szorításában mind sürgetőbbé válik a foglalkozás a kisebbségek jogainak kérdésével.

A következő 5-10 évben szükséges lenne szétválasztani az őshonos nemzeti közösségek és a bevándorlók jogait - mutatott rá.

Hozzátette, bízott benne, hogy az Európai Bizottságban külön biztos fog felelni a nemzeti kisebbségek jogaiért, de sajnos nem így lett.

MTI