Nézőpont: magabiztosan vezeti a pártversenyt a Fidesz-KDNP

2024. október 24. csütörtök 15:03

Nézőpont: magabiztosan vezeti a pártversenyt a Fidesz-KDNP

Változatlan a pártverseny állása szeptember vége óta; továbbra is a Fidesz-KDNP vezet 46 százalékkal, a Tisza Párt 35 százalékos, a Mi Hazánk 6 százalékos, a Demokratikus Koalíció (DK) 5 százalékos támogatottsággal bír - közölte a Nézőpont Intézet csütörtökön az MTI-vel a legfrissebb reprezentatív közvéleménykutatás alapján.

 

 

Az október 14-17-én készült felmérés szerint így továbbra is négypárti parlament alakulna, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat - közölték.

Közleményében a kutatóintézet kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP 46 százalékos eredménye nagyjából az árvíz előtti 45 százalékos, illetve az árvíz idején mért 47 százalékos támogatottságának felel meg.

Hozzátették, hogy a Tisza Párt a 35 százalékos legvalószínűbb listás eredménnyel tizenegy százalékponttal maradna el a kormánypártokétól, és az érték azonos az árvíz előtt mért eredménnyel.

Megjegyezték, míg a legvalószínűbb listás eredmény minden, a választáson való részvételét biztosra ígérő válaszadót figyelembe vesz.

A Nézőpont Intézet közölte a teljes választókorú népesség alapján mért adatait is.
Ezek szerint 36 százalékos népszerűségnek örvend a Fidesz-KDNP. A Tisza Párt 25 százalékos, a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékos, a Demokratikus Koalíció pedig mindössze 3 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik

- ismertették. Azt írták, hogy ez a bázis sem a választáson való részvétellel, sem pedig a rejtőzködő szavazókkal nem számol.

Azok körében, akik biztosra ígérik részvételüket a választáson és meg is neveznek egy pártot, amelyre szavaznának, a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, mögötte a Tisza Párt 34 százalékkal és a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékkal; a DK 3 százalékkal be sem jutna a parlamentbe - írták a közleményben. Az adatokhoz hozzáfűzték, hogy ezen a bázison nem veszik figyelembe azokat a választókat, akik részt vennének a választáson, de valamilyen oknál fogva nem mondják el pártpreferenciájukat, azaz rejtőzködnek.

A felmérés módszertanával kapcsoltban közölték, hogy az 1000 fő telefonos megkérdezésével készült és a minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra vetítve nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

MTI