Áron alul értékesíti a sütőipar a fehér és félbarna kenyeret
2018. október 02. kedd 13:30
A pékek országos átlagban veszteséggel adják tovább a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméküket, a fehér és a félbarna kenyeret, valamint a vizes zsömlét - közölte Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az MTI-vel kedden.
Az elnök a közlemény szerint elmondta: az Agrárgazdasági Kutatóintézet a 2017-es állapotokról - a szövetség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) finanszírozásával - készített jelentése alapján a fehér kenyéren 6 forint, a félbarnán 23 forint volt a pékek vesztesége az átvételi árakat és az önköltséget figyelembe véve, míg a vizes zsemlét a nyereséget nem tartalmazó önköltségi ár közelében tudták értékesíteni tavaly.
A kutatás szerint a fehér kenyér teljes önköltsége 181,11 forint, míg a pékárut előállítók átlagosan 175,08 forintért tudták értékesíteni azt, a félbarna kenyérnél ezek az értékek 184 forint és 160,51 forint, míg a vizes zsömlénél kilogrammonként 251,95 és 251,32 forint. A kutatáshoz az alapadatokat sütőipari vállalkozásoktól gyűjtötte be az intézet.
A helyzet pedig tovább romlott az idén - jegyezte meg a szakember.
A kenyeret készítő vállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy érvényesítsék megnövekedett költségeiket, mivel azt a multinacionális láncok nem fogadják el. Emiatt a pékek más termékeken próbálnak némi hasznot realizálni, ki több, ki kevesebb sikerrel - mutatott rá a szövetség elnöke.
"Ez a jelenség annyira leszorítja a szakágazat jövedelmezőségét, hogy nemcsak a versenyképesség alakulásáról, de a túlélésről sem mondhatunk biztosat. A pékek már nem tudják finanszírozni a veszteséget, ami azt eredményezheti, hogy az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek" - fogalmazott Septe József.
A helyzet régóta ilyen, évente rengeteg pékség húzza le a rolót, de most először tudjuk független és számokkal is alátámasztott kutatással bizonyítani, milyen súlyos a helyzet - tette hozzá a pékszövetség vezetője.
A pékszövetséggel együttműködő NAK elnöke, Győrffy Balázs a közleményben kifejtette: a sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztat, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek fennmaradása nemzetbiztonsági kérdés is.
Aláhúzta: a fennálló helyzet kivizsgálása és az elítélendő piaci magatartás megváltoztatása kiemelt fontosságú.
"A szakágazat jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy a sütőipari vállalkozások az átadási árakban érvényesíteni tudják a reális költségeiket, ennélfogva a NAK a pékszövetséggel együttműködve a jövőben is támogatja és képviselni fogja a sütőipar helyzetének helyreállítását célzó törekvéseket" - tette hozzá Győrffy Balázs.
MTI
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- TCR World Tour: Michelisz Norbert...
- Motorosgázolás szemtanúit keresik a...
- Két méter alá esik a Duna vízszintje...
- Jó hírek érkeztek a mohácsi...
- Megelégelték a szúnyoghelyzetet, az...
- A családsegítők próbálják hazaküldeni...
- Itt vannak az ötös lottó friss...
- Michelisz második lett az első makaói...
- Pontyokat telepítettek a Dunába...
- Meghibásodott a komp, de nem volt szó...